Frukter i Thailand - Frukt från Thailand


ThailÄndska frukter - Frukt frÅn Thailand

Rambutan - Frukter från Thailand

Thailand har mängder med goda exotiska frukter. Många har sitt ursprung från andra länder men har funnits i Thailand i många år.
På senare år har man även kunnat köpa en del av dessa frukter i välsorterade mataffärer eller hos asiatiska livsmedelsaffärer.

De vanligaste är Rambutan, Annanas (Sapparot), Thai bananer, Mangoes, Lychees (Litchi), Durian (Thurian), Mangosteen, loquats, Vattenmelon, Longan (Lam Yai), Langsat Papaya, Jackfruit (Khanun) och chompoo. Den populäraste av dessa är nog Rambutan som Svenskar verkar gilla extra mycket.

 

RambutanRambutan

Rambutan kan se ganska skräckinjagande ut med sitt håriga yttre skal. Rambutanen är lite större än en valnöt och har ett läderaktigt skal. Under skalet hittar man ett vitt saftigt fruktkött och en oval kärna som man inte ska äta. Smaken påminner lite om Lychee.

 

LycheeLychee (Litchi)

Lychee frulten är ca 3-4 ca stor och har en rödaktig färg. Istället för hår som Rambutanen har så är skalet täckt med små knottror. Lychee frukten är mycket populär och kanske populärast i Kina där den funnits i tusentals år. Smaken är frisk och den passar bra i tex fruktsallader.

 

MangoMangoes

Mangon är oftast gulaktig i färgen men kan även vara grön, orange och ibland lite rör. Mangon har sitt ursprung från Indien men är nu mycket vanlig i Thailand och övriga Sydasiatiska länder. Mangon är fyllig och frisk i smaken och passar bra till nästan vad som helst. Vill man äta den som den är gör man bäst i att skära runt kärnan på båda sidor.

 

DurianDurian (Thurian)

Durian har sitt ursprung från Malysia och Indonesien. Denna lite mer ovanliga frukt har en inte allt för god doft. Fruktköttets konsistens är lite krämig och smaken är också lite speciell och antingen så älskar man den eller så tycker man inte alls om den. Titt utseendet så är den ca 20-35 ca stor och har ett taggit skal. (Vissa platser i Thailand tillåter inte att man har med sig denna frukt på grund av den lukt som den medför.)

 

Longan - Lam YaiLongan (Lam Yai)

Longan är en liten frukt frukt med brunt skal. Skalet är brunfärgat och den är ca 2-3 cm i diameter. Fruktköttet är vitt med en frisk smak som påminner om Lychee, Longan brukar ätas färsk, bara skala först.

 

AnnanasAnnanas (Sapparot)

Annanas är en vanlig frukt i Thailand. Annanasen odlas längs hela Thailändska kusten och Thailand rankas som ledande i exporten av inlagd annanas på burk. Annanas brukar ätas färsk men kan och så användas i många maträtter.

 

JackfruitJackfruit (Khanun)

Jackfrukt ser ut ungefär som en melon med grått skal. Lukten är lite stark speciell men smakar sött och gott. Jackfrukt kan ätas färsk som med glas eller i fruksallader. Dess frön är också populära ingredienser i många olika matrecept.

 

MangosteenMangosteen (Mungkoot)

Mangosteen brukar kallas för "Drottningen av tropiska frukter". Det tjocka hårda skalet omger det vita fruktköttet som ligger som inuti. Smaken är ljuvligt söt och ska helst ätas som den är. Den kan dock vara lite svår att skala för en ovan. Bäst öppnar man den med en skarp kniv vilken man lägger ett försiktigt snitt runt hela frukten och sedan "skruvar upp".

 

Thai BananerThai Bananer

Bananer finns i ca 20 olika varianter i Thailand. De flesta smakar mycket sött och har ett ganska tunnt skal. Användningsområdet för bananer i Thailand är stort. De används i flera samanhang inom matlagning, till efterätter, soltorkade snacks mm. Men främst så är de goda att äta färska som de är.

 

Chompoo - Rose AppleChompoo

Chompoo är formad som en klocka, oftast röd i färgen. Skalet är blankt och kan ibland också vara grön eller rosa i färgen. Smaken är syrligt frisk.

Tillbaka till mat recepten >>>

Frukter i Thailand - Frukt från Thailand